Пристъп при множествена склероза

Дойде ред отново да пиша за пристъп при множествена склероза. В предишен материал съм писала по този въпрос доста подробно също (ако някой желае да чете- КЛИК). 

 

Причината да пиша сега пак за това е тъжна. Отново получих пристъп на множествената склероза. Надявам се споделената информация да помогне с нещо на други болни, да знаят какво да правят. Поне най-общо. Причината, както и преди съм писала, е, че при всеки с множествена склероза начинът, по който протича получаването на пристъпи е различно. 

 

Предавам коментарите ми с невролога ми, до колкото съм ги разбрала. Зависи къде са лезиите и според това може да има различни симптоми. На 2 лезии се прави пристъп. И човек започва да се чувства зле. Тогава трябва незабавно да потърси лекарска помощ.

 

Ако не се вземат мерки, за отрицателно време (дори да е и за 2 дни) лезиите от 2 могат да станат на примерно 10. Не звучи добре, ако на 2 лезии е пристъп, то какво е на 10 лезии, заради чакане и страх от лекари.

 

Ще рече, че това, което някои масово пишат по форуми как „чакат да мине“ е грешка, която може да струва скъпо, понеже веднъж унищожена нервна клетка, тя си остава унищожена завинаги. 

 

Правилното, което според мен следва да се направи, това е човек постоянно да се следи. Ако има оплаквания, да ги отнесе към невролога си. Да не чака, да не подценява. 

 

В моя случай бях своевременно насочена към ЯМР. На база това ЯМР бях приета в болница, където ми беше осигурено съответното поддържащо лечение. Считам, че това ме спаси от парализа. 

 

Препоръчвам и на останалите, които четат блога, ако имат мс и си отчитат пристъп, то да не изчакват. Да отидат направо на невролог или ако положението е усетено като неотложно – направо в спешното на някоя болница с неврологично отделение.

 

Автор: dream, https://ms-dnevnik.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети:

Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.