Тест на защитна маска

В днешните условия се оказа, че няма достатъчно хирургични маски и хората са принудени или да си ушият сами защитна маска, или да търсят други решения. Често пъти тези решения включват закупуването на защитни маски от непроверени източници. Не се предлага сертификат. Или се твърди, че маската е от вида защита N95 или ffp3, но само на думи. Не се знае какви са защитните свойства на закупената маска и има ли ги изобщо.

В същото време носенето на маска, която е бутафорна, не само не пази, но и според някои лекари, по-скоро може да навреди, отколкото да помогне. Ето тогава изникват въпроси като: А не мога ли някак да разбера коя маска действително пази, за да знам какво купувам? Мога ли да си тествам маската, която си уших току що?

За щастие, не е толкова невъзможно да се направи домашен тест, макар че този домашен тест по качество надали ще се равнява на лабораторен такъв. И все пак е по-добре с този бърз домашен тест, отколкото без него.

В youtube намерих следните видео клипове, които могат да свършат чудесна работа в онагледяването на това какво да се очаква от защитните свойства на предпазната маска.

В първото видео доктор обяснява как да се направи наистина пазеща маска. Следва видео как да се тестват защитните свойства на маска. Това най-лесно става като се застане пред огледалото, постави се маската на лицето и срещу нея се запали запалка и се духне към маската. Ако не се помества пламъкът, значи маската реално пази.

 

 

Има и още един тест, малко по-сложен. Вземате пулверизатор, пълните го с вода, заставате пред огледалото и пръскате от вътрешната страна на маската. Същата работа върши и дезодорант. Следите дали пръските ще излязат от другата страна на маската. Ако те преминат през маската и излязат навън от нея през външната нейна страна, значи тази маска не пази нито вас, нито околните. Ето нагледно видео:

Автор: dream , https://ms-dnevnik.eu/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети:

Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.