ТЕЛК 2021 г. – процедура за подновяване

Времето се изтърколи неусетно. Минаха цели 3 години от последния ТЕЛК. И понеже това е България, независимо, че заболяването е официално нелечимо, на болния, за да му е достатъчно гадно, трябва отново да се яви за подновяване на ТЕЛК и да се доказва за неща, които са ясни и е предоставил вече веднъж нужните документи за тях.

С промяната на закона се чу, че ще може хората, които са с тежки заболявания, да поискат безсрочен ТЕЛК. Но яснота за кои заболявания иде реч, какъв е редът за искане на безсрочен ТЕЛК, поне аз не получих. Това, разбира се, нямам намерение да го оставя така. 

 Цялата процедура по подновянето на ТЕЛК-а ми започна с няколко изненади. Първата беше, че трябва да посетя личния лекар за издаване на направление, с което да искам подновяване на ТЕЛК-а. Очаквах писмо, като предходния път, но се оказа, че не. 

Оставих личната лекарка да изготви заветното направление. А аз се сблъсках с втората изненада. Считано от 10.02.2020 г. Регионалната картотека на медицинската експертиза (РКМЕ) за София, към която съм, се оказа, че вече не е на „Иларион Макариополски“, а е на нов адрес. За ако му потрябва на някой, ето го:

гр. София, район Оборище, ул. Димитър Греков № 2 (зад Театър София)
Транспортни връзки: Трамвай: №20 и №22 спирка „Театър София“
Автобус: №11, №75, №213 и №404 спирка „Театър София“

И още един начин има да се стигне- с метро, линия 3, метростанция Театрална. На няма и 2 минути от РКМЕ е. Аз лично използвах този вариант за транспорт.

В уречения ден, отидох до личната лекарка, да взема направлението за РКМЕ. После отидох да го отнеса лично. Освен него носех оригинал и копие на ТЕЛК-а, който изтича. Системата е следната. Като се стигне до самото РКМЕ, от вътре се взема от машината номер, под който се стига до гише. Работещите гишета бяха 2 на брой.

Хората след изтегляне на номер се нареждат отпред, на въздух. И през прозореца гледат таблото, което показва кой номер е наред да влиза. Някои от чакащите съобщават и кой номер са видели, защото като са повече хора и няма как всички да виждат заветното табло.

Като дойде номерът, се влиза вътре в сградата на РКМЕ и се застава на съответното гише, което е за този номер. Служителката изиска от мен лична карта, направлението от личната лекарка и копието на ТЕЛК-а. Личната карта ми я върна, а направлението и копието на ТЕЛК-а си ги прибра. Тя оформи декларация някаква и аз я подписах. За лични данни.

Даде ми входящ номер. И каза, че до месец трябва да получа писмо от РКМЕ. Ако не получа такова писмо, трябва отново да ги посетя. И сега за сега положението е, че чакам писмо от РКМЕ. Имам лош опит с такова писмо от предходния път и нещо не съм във възторг от това поредно чакане на писмо. Дано този път да мине по-гладко. 

Определено ми се намират и забележки към цялата процедура. А още не е почнала. Кому са нужни тези ходения по личен лекар за направление, като РКМЕ трябва да си има и вътрешна документация за издаваните ТЕЛК-ове, ведно с датите им на изтичане, и цялата налична медицинска документация за всеки един отделен случай. Защо аджеба трябва да се преминава през всичко това, което ме карат да премина? 

И да речем, аз се движа, ами има хора, които не могат като мен. Значи те трябва да ангажират трети лица. Това е ненужно. И според мен е и нехуманно. 

Информацията за ТЕЛК – подновяването ще я описвам, като обновявам периодично тази тема. Като си знам стоката на родната администрация, сега ще има да си преправям с месеци. Но какво да се прави. Каквото такова. Ако някой го касае и има време за губене, то може да следи промените по тази тема. 

Автор: dream , https://ms-dnevnik.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети:

Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.