ТЕЛК 2021 г. – процедура за подновяване

Времето се изтърколи неусетно. Минаха цели 3 години от последния ТЕЛК. И понеже това е България, независимо, че заболяването е официално нелечимо, на болния, за да му е достатъчно гадно, трябва отново да се яви за подновяване на ТЕЛК и да се доказва за неща, които са ясни и е предоставил вече веднъж нужните документи за тях.

С промяната на закона се чу, че ще може хората, които са с тежки заболявания, да поискат безсрочен ТЕЛК. Но яснота за кои заболявания иде реч, какъв е редът за искане на безсрочен ТЕЛК, поне аз не получих. Това, разбира се, нямам намерение да го оставя така. 

 Цялата процедура по подновянето на ТЕЛК-а ми започна с няколко изненади. Първата беше, че трябва да посетя личния лекар за издаване на направление, с което да искам подновяване на ТЕЛК-а. Очаквах писмо, като предходния път, но се оказа, че не. 

Оставих личната лекарка да изготви заветното направление. А аз се сблъсках с втората изненада. Считано от 10.02.2020 г. Регионалната картотека на медицинската експертиза (РКМЕ) за София, към която съм, се оказа, че вече не е на „Иларион Макариополски“, а е на нов адрес. За ако му потрябва на някой, ето го:

гр. София, район Оборище, ул. Димитър Греков № 2 (зад Театър София)
Транспортни връзки: Трамвай: №20 и №22 спирка „Театър София“
Автобус: №11, №75, №213 и №404 спирка „Театър София“

И още един начин има да се стигне- с метро, линия 3, метростанция Театрална. На няма и 2 минути от РКМЕ е. Аз лично използвах този вариант за транспорт.

В уречения ден, отидох до личната лекарка, да взема направлението за РКМЕ. После отидох да го отнеса лично. Освен него носех оригинал и копие на ТЕЛК-а, който изтича. Системата е следната. Като се стигне до самото РКМЕ, от вътре се взема от машината номер, под който се стига до гише. Работещите гишета бяха 2 на брой.

Хората след изтегляне на номер се нареждат отпред, на въздух. И през прозореца гледат таблото, което показва кой номер е наред да влиза. Някои от чакащите съобщават и кой номер са видели, защото като са повече хора и няма как всички да виждат заветното табло.

Като дойде номерът, се влиза вътре в сградата на РКМЕ и се застава на съответното гише, което е за този номер. Служителката изиска от мен лична карта, направлението от личната лекарка и копието на ТЕЛК-а. Личната карта ми я върна, а направлението и копието на ТЕЛК-а си ги прибра. Тя оформи декларация някаква и аз я подписах. За лични данни.

Даде ми входящ номер. И каза, че до месец трябва да получа писмо от РКМЕ. Ако не получа такова писмо, трябва отново да ги посетя. И сега за сега положението е, че чакам писмо от РКМЕ. Имам лош опит с такова писмо от предходния път и нещо не съм във възторг от това поредно чакане на писмо. Дано този път да мине по-гладко. 

Определено ми се намират и забележки към цялата процедура. А още не е почнала. Кому са нужни тези ходения по личен лекар за направление, като РКМЕ трябва да си има и вътрешна документация за издаваните ТЕЛК-ове, ведно с датите им на изтичане, и цялата налична медицинска документация за всеки един отделен случай. Защо аджеба трябва да се преминава през всичко това, което ме карат да премина? 

И да речем, аз се движа, ами има хора, които не могат като мен. Значи те трябва да ангажират трети лица. Това е ненужно. И според мен е и нехуманно.

Та след като взех заветния номер, се оказа едно огромно чакане, което се проточи над месец. През този месец научих, че от РКМЕ са ми пратили все пак въпросното писмо, което предхожда вземането на направление от личния лекар, на адрес, който е стар, на който вече не живея. Нямаше и да науча, че там са ми пратили писмо, ако по случайност един бивш комшия не ме беше засякъл да ми каже и да ми предаде писмото, което предвидливо . Съответно съм подала документи за явяване на ТЕЛК в РКМЕ без поисканите от тях документи, защото пак организацията им за пращане на писмото е била Класиката им в жанра. 

Лошият ми опит с родните институции, ме отказа от идеята да се опитам да си направя справката по телефон защо над месец нямам ни вест, ни кост за дата за явяване и какво трябва да подготвя за въпросната дата. По този повод отидох в РКМЕ, да разбера какво става. От там ме препратиха към Трета градска, където се очаква да се явя на ТЕЛК.

И нямам как-  разходих се и до Трета градска. Там пък се оказа, че няма още нищо като развитие. Полезното беше, че деловодителката ми записа телефонния номер и се разбрахме да ми се обади да ида на място да си взема писмото. След още две седмици, получих заветното обаждане от Трета градска. Зарадвах се, че поне писмото от там ще го получа лично и на място в Трета градска и ще си спестя куп ядове.

Съответно пак се организирах (за н-ти път) да ида, този път до Трета градска. Взех писмото. И изпаднах в очакван шок. Защо аджеба човек, на който е заявил личния лекар, че няма промяна в състоянието, трябва да направи и съответно да представи, още куп нови изследвания? 

Задействах се да вися още по лекари, за да набавям изследвания, в момент на пандемия, с риск за здравето ми, защото ТЕЛК, Трета градска, мисли за мен.

И да не решите, че с това се приключва. Не. Телкът ми е изтекъл октомври. Пратили са ми писмо на адрес, който не фигурира в документите ми като обитаван от мен, да се явя при тях и да се почне с процедурата. А аз ще се явя на комисия за ТЕЛК… Цели 4 (ЧЕТИРИ) месеца по-късно. Дали защото ТЕЛК-ът ми е продължен заради пандемията по заповед на свишетата, не знам. Но ако ще се явявам след 4 месеца, защо ме викаха сега? Сега, когато умират по над 300 човека от ковид на ден, а сме оглавили първото място по смъртност от ковид в света!

Четири месеца по-късно се явих на историческия станал вече ТЕЛК. Настоях да бъде пожизнен и се сблъсках с отговор: „Покажи къде го пише.“ Патила съм от задаване на болния на въпроси от медицинско естество от страна на лекари и бях предварително подготвена.

Ако някой иска пожизнен телк за множествена склероза, но от ТЕЛК го контрират, че не може пожизнен или пък поискат от пациента да вземе да покаже къде в закона ги пише тези работи, то пациентът веднага следва да се защити. Информацията е тук: КЛИК и по-конкретно, цитирам този абзац от линка:

Относно определянето на пожизнен срок при заболяването Множествена склероза (МС) „както и при всички други неврологични заболявания“ свързани със степен на увреждане, е приложима Забележка 6 към Част VII, а именно при увреждане на нервната система с дефинитивен характер се определя пожизнен срок. Тази Забележка е пряко свързана с чл. 69, ал. 4 от НМЕ като самото определение за дефинитивно състояние е въведено в § 1, т. 5 от Допълнителните разпоредби на НМЕ – дефинитивни състояния са състоянията, които не търпят позитивна или негативна еволюция във времето.“

Особеност е, че се подписва някаква декларация, с която се съгласявам да се разглежда само дефинитивното заболяване, т.е. само множествената склероза. Или с други думи, всичките тези изследвания, които ми ги поискаха, бяха залудо се изследвай, залудо не стой, защото в моя случай се оказа, че не подлежаха на изискване и на разглеждане.

Благодарение на информацията от горния сайт, успях да се справя с бюрокрацията и ми определиха пожизнен ТЕЛК за множествена склероза.

Явих се и при социалните- за социална оценка. Но там е друга история. Също бюрократична. Където се сблъсках с местонахождението на сградата, крайно непригодено за достъп на инвалиди до него. Аз, дето мърдам уж, едва я достъпих, с риск да ме сгазят коли. Мила родна картинка. Можеха поне това да спестят на инвалидите, но не би… Единственото полезно беше, че ще се занимавам отново със социална оценка чак след 5 години.

Един месец след издаването на Решението за ТЕЛК, се поразходих до РКМЕ на „Театрална“, за да ми поставят на него печат, че Решението е влязло в сила. Ура. Сега остава само да установя каква е процедурата за уведомяване на СКГТ във връзка с издаване на карта за градски транспорт.

Автор: dream , https://ms-dnevnik.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети:

Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.