ТЕЛК 2018 г. – процедура

Днешният материал ще го посветя да предоставя информацията, която научих, за да спестя поне това на хората, които биха се поинтересували за процедурата след вземането на ТЕЛК от лекарския кабинет. Информацията ще свърши работа не само за болните от множествена склероза (моето заболяване), така че всеки, който има нужда от нея, нека чете надолу.

 

От ТЕЛК обясниха как чакам 29-30 дена и отивам да занеса в РКМЕ решението от ТЕЛК-а в моя случай на ул. „Иларион Макариополски“ 10 (гр. София), в НОИ и в социалните по адрес на местоживеене. 

 

Първото е лесно, но другите две се оказаха по-трудни за изпълнение задачи. За НОИ трябваха и предварително подготвени документи, а не само Решението на ТЕЛК. 

 

Но да карам по реда. Изчаках си определеното време и отидох първо в РКМЕ. Оказа се, че някакви списъци още не били дошли и се наложи да изчакам още един ден. Да направя още едно разкарване. Като изключим това неудобство, останалата част мина бързо. Върху Експертното решение от ТЕЛК се сдобих с печат ВЛЯЗЛО В СИЛА, с дата и подпис.

 

Следва ходене до НОИ. Както посочих, то е свързано с предварително подготвени документи. Те са Заявление УП 1, което се сваля от сайта на НОИ и се попълва. Документ за банкова сметка, издаден от съответната банка, ако сумата ще се превежда по банков път. На решението от ТЕЛК може и копие. В моя случай трябваше и копие на документ за идентичност на имена (издава се от общината), понеже след брак фамилното ми име е променето. 

 

Ако човек е работещ или е бил самоосигуряващо се лице, то трябва да носи ОРИГИНАЛИ на трудова и осигурителна книжка.

 

Ако документите ще се подават не лично, а от друг, тогава трябва пълномощно. Ако става дума за роднина по права линия, тогава пълномощното може да не е заверено от нотариус, но трябва да е собственоръчно написано и подписано от лицето с увреждания. При всички останали случаи е необходима нотариална заверка. В рубрика „Формуляри“ на сайта на НОИ има качено примерно пълномощно.

 

Подаването става в коридор 3 на НОИ. Преди това се взема номер от машината. Чака се реда. Като се дочака, то на гишето служител/ка внимателно оглежда всички представени документи и внася корекции в попълването на УП1, ако нещо не е както трябва.

 

Служителката обясни, че нейните колеги работят само с оригинали на трудова и осигурителна книжка и ги прибра. Обясни, че ще си ги получа след 4 (ЧЕТИРИ) месеца. Тогава щяло да излезе окончателното решение на НОИ за инвалидна пенсия. А след 1 месец щяло да излезе някакво предварително решение, което трябвало да следя. 

 

Понеже съм патила с неполучаване на документи, пратени от ТЕЛК, се информирах и дали може да си получа въпросното решение на място от НОИ. За щастие може. Проверката ще направя по дадения ми входящ номер.

 

Втрещи ме това как 4 месеца аз, която работя, ще стоя без трудова книжка. За 4 месеца ако се наложи вписване на промени от типа напускане/започване на нова работа, допълнителни споразумения и прочие, аз какво правя? Не зная кой го е измислил това да се прибират ОРИГИНАЛИ на такива важни документи като трудова и осигурителна книжка, но е БЕЗУМНО, защото НОИ вижда цялата информация по електронен път и служителят може да си я получи от компютъра си, а не от моите оригинали, които по закон трябва да са в мен!

 

Следваща спирка от дългия път са социалните по местоживеене. След дълго лутане по гишета в различни сгради на едно и също социално, се оказа, че за заветната карта за градски транспорт ще чакам НОИ да излезе с решение. Почувствах се тъпо. Поредното разкарване и обикаляне, за да науча, че чакам НОИ?! А те, както писах по-горе, не са от най-пъргавичките. 

 

Отказах се да обикалям останалите гишета на социалните. Уж някакви пари и за лекарства се отпускат. Не съм проучила. Ще чакам първо да се натуткат от НОИ. После пак ще посетя социалните. Или ще пратя друг човек (пенсионер) с повече свободно време от мен да се разходи и да проучи, защото аз работя. Не хвърча от щастие да излизам през работно време, само за да науча, че не мога да си свърша това, заради което не съм на работа. А и не звучи добре за трудовото ми представяне.

 

За сега информацията е тази. Като науча нещо повече, ще го споделя. Или ако някой знае нещо повече, да го сподели в коментарите под материала.

 

Автор: dream, https://ms-dnevnik.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети:

Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.