Новите ТЕЛК-ове ощетяват хора

Вече писах по темата за новите ТЕЛК-ове тук: КЛИК. Но днес прочетох още по нея, за мащаба на ужасията, която е натворена и съответно пак пиша.

 

Прочетох за една жена, която е с генетично заболяване, наречено таласемия. Тя се нуждае от кръвопреливане на всеки 20 дни. Без тази процедура, нейният живот е в риск. 

 

Явявайки се на ТЕЛК обаче, внезапно се оказва, че едва ли не е оздравяла. Дават и само 20 %, което я прави аха и клинично здрава и без проблеми.

 

Подигравката е абсолютна. А засегнатите с различни тежки заболявания, които са в аналогично положение като тази жена, са хиляди.

 

Научих от познати и за още един случай. На човек, който като мен е с множествена склероза. С пейсмейкър на сърцето (там някъде го ударило заболяването и се стигнало до пейсмейкър) и с незнам какво още. Като опрял до ТЕЛК, отново същото- че той бил аха и оздравял. От множествена склероза, която е нелечимо заболяване. Не хванал заветните 50%, че поне подигравателно ниската пенсия да получи и да разчита на поне отчасти на някакво адекватно отношение към себе си и заболяването си.

 

Още. Спряна се оказва и пенсията на мъж с три стента на сърцето и диабет. С това те го обричат също на смърт, защото човекът няма парите да си купи скъпите лекарства, с които да си поддържа живота.

 

Чета и за отрязана пенсия на жена с епилепсия. Жената имала по 11 припадъка дневно. И ей на, според ТЕЛК и тя е здрава. Обжалвали. Докато се натуткат от НЕЛК, жената починала! Близките и са решени да съдят България в Страсбург. И са прави! Нека съдят. Не само те. 

 

Според мен всички засегнати трябва да почнат да съдят. Но зад тези промени стои не България, а политици с конкретни имена. Не зная има ли процедура, по която тези политици с конкретни имена да започнат да носят конкретна съдебна отговорност.

 

Като се отворят сайтовете на различните медии, се оказва, че изобилстват от такива още и още, и още жестокости, породени от новите правила на ТЕЛК. 

 

Ето това се случва на практика с прокараните под наслов „борим фалшивите ТЕЛК-ове“ промени. Не мисля, че някой някога се е съмнявал наистина, че ще се получи друг краен резултат. 

 

Имаше написани и мнения в стил: „ами те майките на децата с увреждания са виновни, че така се случва, че се взема от едни, за да се даде на други“. Не, не са. Не майките са взели от едни, за да „се даде на други“, нали? Както се казва в една популярна реклама по друг повод: „Стига глупости“. 

 

Моето мнение е, че всяка една пенсия за инвалидност е престъпно да е под 900 лв чисто. Престъпно е и всяка една пенсия за старост да е под 900 лв чисто. Престъпно е и минималната работна заплата да е под 900 лв чисто. И това е само началото на изброяването на гражданската ми позиция кое е престъпно.

 

Вие ми кажете според вас какво трябва да се случи, за да се спре с ощетяването на болните хора в България. Да се спре с това да има такива зловещи новини за тежко болни, лишени от лечение, съответно обричани на смърт- буквално.

 

Автор: dream, https://ms-dnevnik.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети:

Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.