Лумбална пункция

В материала ще изложа своята гл.т. относно лумбална пункция, както и информация за нея. С уговорката, че всички решения относно здравето се вземат на база консултация с лекар.

 

Защо „ДА“ за лумбална пункция за установяване на МС, ако лекар я е препоръчал.

 

Като повечето хора, в момента, в който бях информирана от невролог за това да ми се направи лумбална пункция и се поиска моето съгласие, аз също първоначално си дадох време да проуча въпроса в интернет. Намерих доста потресаващи истории на хора, които са пропуснали да си я направят. Те може да бъдат разделени общо на две групи.

 

В първата група попадат хората, които с години наред, понякога десетки години, обикалят от лекар на лекар без ясна диагноза. В това време каквото и да им има, успява да се влоши. 

 

Във втората група попадат онези със сгрешената диагноза. Примерно, 20 години лекувана множествена склероза. Накрая човекът отива в болница в чужбина. Там му правят нужното изследване и му сервират, че не е МС и се е тровил с погрешно лечение.

 

И в двата случая говорим за изгубено време, което няма как да се върне назад. Можело е да се потвърди или изключи МС. Като не е направено и съответно не е било добре за здравето.

 

После четох за възможните усложнения след направена лумбална пункция. Оказа се, че те са редки и представляват кървене, инфекция, мозъчно вклиняване. Прецених, че не е нещо, което да не може да се преживее.

 

За мен попадането в коя да е от горните две групи хора, пропуснали да се изследват въпреки препоръките на лекарите, ми се видя много по-плашещо като последствия, отколкото прочетените вреди от лумбалната пункция. 

 

Доверих се на невролога си и ми беше направена лумбална пункция. Тя се оказа съвсем не толкова страшна, нито пък болезнена, колкото ми изглеждаше в началото. А усложнения нямаше. 

 

Какво представлява лумбалната пункция.

 

Ненаучно обяснено, ляга се на една страна насвито на топка в ембрионална поза и лекар боде с игла в гръбначния канал, за да вземе ликвор. Ликворът е другото име на гръбначно-мозъчната течност. На болка е колкото обикновено убождане с игла. Продължителността е около 10 минути. 

 

После се лежи колкото време лекарят каже по гръб без възглавница и не се движи. Аз сама си засякох времето на gsm. Не допуснах да стана или да се движа, преди да е изтекло и спазвах точно указанията на невролога.

 

Каква полза от лумбалната пункция получих.

 

За лумбалната пункция четох, че е сигурно изследване, което на 100 % може да каже има или не множествена склероза. В моя случай диагнозата се потвърди. Считам, че постъпих правилно, като се подложих на лумбална пункция. 

 

Знаейки какво ми е заболяването със 100% сигурност, аз вече зная и какво да правя от тук насетне. Няма лутане по още и още лекари. Няма губене на време. Информацията е сила, дори като става дума за откриване на МС.

 

Автор: dream, https://ms-dnevnik.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети:

Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.