Лечение на МС със стволови клетки

Съдейки от медиите, хората, болни от множествена склероза, които се насочват към експерименталното лечение на болестта със стволови клетки, се увеличава. Това събуди любопитството ми и реших да проуча малко по-подробно как стои въпроса. Както вече писах, на български не намерих достатъчно ясно и синтезирано описание. Затова се насочих към руските сайтове, до колкото последната такава новина беше за мъж от България, търсещ лечение по този начин в Русия.

 

Ето какво прочетох:

 

Лечението със стволови клетки на МС е метод, който е основан на това, че от стволовите клетки може да се сформира всякаква тъкан. Проблемът с моралната страна на въпроса е решен, като се използват собствените клетки на пациента, взети примерно от костния мозък или другаде. След това те изкуствено се размножават в лабораторни условия. Нужното количество се разчита индивидуално. Когато е готово, следва трансплантация. 

 

Резултатите звучат добре на първо четене, а именно:

 

Връща се равновесието, оправя се походката.

Възстановява се паметта.

Преминава двойното виждане.

 

Постига се ремисия. Но до тук с хубавите новини. Сега е ред на лошите новини, които за съжаление също не са малко. Четох за смъртни случаи. Четох и че въпросната процедура не е еднократна, а изисква да се повтаря на 3-4 години.

 

Лечение със стволови клетки също така не е подходящо за всеки с множествена склероза. Отказва се на хора, които като се направи генетичен тест и се оказва, че в организма си имат раков ген. Не е и за хора с патологии на черния дроб, бъбреците.

 

Терапията със стволови клетки е описвана като подходяща за пациенти, които имат 3 или повече обостряния на година. При това изискването е и лекарствата да не помагат. 

 

За онези, които са се спрели на този вид експериментално лечение, мога да кажа, че четох, че го има и в Турция, в Украйна и в други държави също. Ако се ориентирате към Русия, то как да организирате лечението можете да намерите на адрес https://ru.bookimed.com/.

 

Ако някой знае нещо повече по въпроса, моля да коментира и да сподели информацията. Със сигурност ще е полезно за останалите с МС.

 

Автор: dream,  https://ms-dnevnik.eu

 

 

2 thoughts on “Лечение на МС със стволови клетки

  1. Моят невролог ми каза да не се занимавам с това. Много е експериментално, резултатите не могат да се потвърдят а и химиотерапия е самоубийствено нещо ако нямаш нужда.

  2. Неврологът е прав. Лечението със стволови клетки е експериментално и се допуска при хора, които са с много пристъпи на мс и никакви други лекарства не им помагат. Понеже има такива хора, опитвам се да събера максимално голямо количество информация за този вид експериментално лечение. Както писах, информацията на български е оскъдна и според мен даже е подвеждаща на моменти. В същото време доста народ се е насочил именно към този експеримент. Опитвам се да си обясня защо и го отдавам на липсата на достатъчно информация на български, съпроводено от огромното желание всеки болен да си помогне колкото и както може. Но трябва да се внимава с експерименталните лечения и да не се хвърля човек на сляпо на всичко, което му попадне пред погледа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети:

Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.