Лекарствата по НЗОК за МС – ад?!

Зачетох се в този материал за лекарствата по НЗОК за МС: КЛИК. От една страна съм доволна, че съм прескочила въпросния ад. От друга страна ми става гадно за хората, които не са го прескочили. Звучи като извадка от филм на ужасите.

 

Дори да оставя бюрокрацията настрана, но това как да го разбирам? Ето, цитирам какво имам предвид:

 

При прегледа на изискванията за отпускането на лекарство, заплащани от НЗОК, може да се каже, че ограничаващи ЗА ОТПУСКАНЕТО се оказват – възрастта – навършването на 59 години и достигане на инвалидност по степен по скалата на Курцке – 4 или 5. 


Т.е. към момента за пациенти с оценка на инвалидност по Курцке – 6 и нагоре нямат достъп до това лечение.

 

Има и допълнителни изключващи критерии за отделните лекарства.“

 

Не мога да възприема това за нормално отношение към тежко болни хора в 21 век. Притеснява ме и че нямам информация тукашните сдружения на болни с множествена склероза дали въобще и какво по-точно и конкретно правят по въпроси като този (и не само него, системата е изтъкана от нередности). 

 

Ако някой знае нещо повече, моля да го сподели в коментарите. Информацията ще е полезна не само за мен, а и за останалите читатели на моя дневник. Ако имате мнение по темата, също моля да го споделите в коментарите.

 

Автор: dream, https://ms-dnevnik.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети:

Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.