Ксемус, руското лекарство за МС

Докато разглеждах информация за лекарствата за множествена склероза, които предстои да излязат на пазара, едно от тях ми направи малко по-голямо впечатление. Това е ксемус.

 

Ксемус е руско лекарство, което предстои да излезе на пазара през 2020 година. По думите на Академик А. Габибов (зам. директор на Института по биоорганична химия), лекарството ще повиши социалната активност на болните от множествена склероза.

 

Хареса ми начинът, по който е представено в чуждестранните медии действието на Ксемус. Фрагменти от пептидите на миелина (основен белтък в нервните влакна) се предлага да бъдат потопени в липозоми. Изследванията на лекарства от този вид са с продължителност около 12 години и за сега тестовете показват, че процесът, заложен в лекарството, работи. Новината като цяло е хубава. 

 

Новият препарат се очертава да бъде много по-евтин от съществуващите за сега (примерно по-евтин от копаксон, който на българския пазар е с цена около 1500лв). Цената също не е без значение. Добре е, че е помислено и в тази насока. Моята позиция е, че лекарствата, особено за тежки болести, не трябва да бъдат скъпи. Така те ще са достъпни за болните. Мисля го с оглед на това, че за съжаление, не на всякъде по света държавите се грижат за болните си по онзи начин, по който би трябвало да го правят. Ако лекарството е с достъпна цена, болните и сами ще могат да си го закупят.

 

Ксемус се очертава да е ефективен и спрямо доста по-късни етапи на множествена склероза. Което е една наистина хубава новина.

 

Остава само да се почака и да се види какво се случва с това лекарство. А също и с другите нови лекарства, които скоро ще започнат да излизат на пазара. Те, разбира се, ще са много по-добри от наличните към този момент. 

 

Автор: dream, https://ms-dnevnik.eu

3 thoughts on “Ксемус, руското лекарство за МС

    1. Здравейте, пишете супер това означава ли че вече сте приели от това лекарство

      1. Здравейте,
        Аз съм на друго експериментално лекарство – IMU 838. От него на този етап съм много доволна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети:

Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.