Какво може и не при множествена склероза

Всеки човек с множествена склероза първоначално се пита има ли някаква специфика, някакви неща, които може или не да прави. Примерно трябва ли да спазва диети? Дали да се движи как и по колко? Има ли неща, които не трябва да се правят? А в интернет е пълно с противоречива информация. Също и с хора, които не вярват на лекарите си и поради това си правят експерименти със здравето си. 

 

Въпросите са много, а отговорите изглежда са недостатъчни. Затова реших да синтезирам наученото от мен до момента. Като напомням, че последната дума винаги е на лекаря и не трябва да се прави нищо, за което лекуващият лекар не е информиран. 

 

Ето до какви резултати доведе моето проучване до момента:

 

1. Диети.

 

Научните изследвания сочат, че няма смисъл от пазенето на диети. Те нито лекуват, нито овладяват множествената склероза.

 

Източник: Olsen SA. A review of complementary and alternative medicine (CAM) by people with multiple sclerosis. // Occup Ther Int 16 (1). 2009)

 

Докато проучвах въпроса с диетите, попаднах на огромно количество шарлатани, които печелят пари на база предлагане на пазенето на диети при МС. Някои от тях бяха с фрапантните отзиви за починали в следствие на съветите им хора, вкл. деца. Един такъв шарлатанин е например Antony William.

 

2. Движение.

 

То е полезно, като не трябва да се прегрява тялото. Хубаво е да се отделя време за бавни и осмислени движения, а не за агресивни и загряващи спортове. Тук е моментът да отбележа, че при МС тялото не трябва нито да прегрява, нито да се изстудява. Нужна е златната среда.

 

3. Разходки.

 

Те също са полезно нещо. Най-вече и защото чрез слънчевите лъчи в организма се образува по естествен начин витамин D. А той от своя страна е важен за хората с МС.

 

4. Медитация, автохипноза.

 

За това съм “За”, но при определени условия. Разработих моя авторска техника за автохипноза при МС. Ако някой се интересува, може да я прочете тук: КЛИК.

 

5. Знайни и незнайни лечители.

 

Крайно е непрепоръчително да се самонасочи човек към кой да е от тях. Славата им е прехвалена. Рекламата им е фалшива. А вредите, които могат да нанесат в стремежа си да приберат едни пари отгоре, са непоправими. Ако все още някой изпитва съмнение в това, то нека си припомни случая с Теодора, която отиде да се лекува от рак при прехваления уж милиони излекувал Жоао Де Деус и колко този лечител се подигра с нея.

 

6. Хомеопатия.

 

Нещото, спечелило няколко антинобелови награди и съдържащо отрови и алкохол вътре определено не бих го пила дори за дребни работи, а камо ли за множествена склероза. Най-фрапантното доказателство, че хомеопатията е добре рекламирана лъжа, в която се въртят много пари, беше като видях съставна на алкохол в детски хомеопатичен сироп. 

 

7. Трева (марихуана и подобно) и наркотични вещества.

 

По медиите беше станал скандал с това. Някой с МС може би някъде прочел, че тревата е панацея и покрай всичко друго, лекува МС, уредил се с такава и свършил в полицията. Абсолютна лъжа е, че марихуаната има лечебни свойства. Тя също така и не е безвредна. Тревата съдържа вещества, които убиват нервните клетки. Същото прави и МС. Да не говорим, че употребата на трева доказано отключва и психични заболявания. Комбинирането на трева с МС е освен незаконно, също и изключително глупаво. Аналогично е за наркотичните вещества.

 

8. Алкохол.

 

Сред многото вреди на алкохола е и тази, че също убива нервни клетки. Както и МС. Употребата на алкохол в комбинация с множествена склероза е лошо нещо.

 
 

9. Екзотични билки, гъби и гадости.

 

Твърдо против. Познавам хора, които в опит да лекуват някои свои заболявания, се напатиха от такива експерименти. А иначе в мрежата същите тези екзотики са доста прехвалени, явно нарочно и някой прави пари за пореден път на гърба на болните хора.

 
 

10. Витамини и хранителни добавки.

 

Полезно, но след като лекар прецени и разреши употребата им, тъй като при множествена склероза те може да се възприемат от организма по съвсем различен начин, отколкото при здрав човек.

 

11. Хирургия.

 

Гледах интервю с неврохирурга доц. д-р Васил Каракостов от болница Св. Иван Рилски. Той заяви, че множествената склероза не подлежи на хирургическо лечение.

 

Автор: dream, https://ms-dnevnik.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети:

Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.