За мен и Дневника

Аз съм една жена на средна възраст. И броено от март 2018 г. официално имам множествена склероза. На съкратено е известно като МС. За едната бройка съкращението да ми дойде като едно друго, ПМС, но не, двете нямат общо. Е, освен може би в сферата на черния хумор и то след като изключим мъжете от списъка. 
 

Ненаучно обяснено, МС е автоимунно заболяване. При него имунната система отказва да брои нервната система за част от тялото и я напада. В резултат и я уврежда и последиците са некрасиви. Нервната система отговаря за движението на тялото, за сетивата, за какво ли не. Включително нерви си имаме дори и в зъбите. Нервната система отговаря и за говора. За паметта. За всичко, което сме.

Да добавя в списъка, не на последно по важност място, че нервната система отговаря и за това, че дишаме. 

 
Не се знае защо имунната и нервната система така се недолюбват. Нито пък на този етап има лечение за МС. 
 

Истината е, че не зная до кога ще мога да водя този блог. Но планирам да го ползвам като своеобразен Дневник, посветен на преживелиците ми с МС. Да споделям каквото зная и каквото научавам. Става дума за своенравно заболяване, имащо няколко вида, което за едни се точи с години, даже има късметлии, на които МС рядко напомня за себе си, а за други – не е така.

Струва ми се полезно занимание да водя Дневник. С уточнението, че не съм медицинско лице и затова не претендирам за точност, нито че всичко ми е ясно. Просто си търся стимул да се боря, защото имам детенце, грижата за което е преобладаващо в „моята половина на терена“ след развод.

Надявам се, че споделеното от мен може да е от полза на някой с МС по някакъв начин. Всеки човек винаги има за кого и за какво да се бори и да се стреми да не допуска да се предаде. Поне не без солиден бой по всички възможни фронтове.

Пък знам ли, току виж и междувременно учените открили лек. Все пак отдавна го търсят, време му е и да вземат да го намерят, нали?

За който има въпроси и прочието, касаещо МС- препоръчвам лекарите да бъдат търсени. 

 
Автор: dream

6 thoughts on “За мен и Дневника

 1. Здравейте,

  С интерес изчетох всичките публикации – поздравления за блога! Попаднах на него съвсем случайно, защото търсех информация за лубмална пункция, и честно казано, след прочетеното се чувствам малко по-спокойна. Ще следя публикациите ви с интерес.
  Желая ви много здраве и прекрасни моменти!

 2. Радвам се да науча, че съм била полезна с нещо! Всичко най-хубаво пожелавам и на Вас!

 3. Поздравления за дневника! Чудесно излглежда сйата, но май на никой не му се пише тук или във форума. А май и никой вече не влиза в МС общество форума.
  Дрийм, как се чувстваш след приема на лекарството?

  1. Аз наглеждам сайта и форума. Но понеже не се обаждат хора, че четат, то и аз си трая. 🙂
   За лекарството, благодаря че питаш, но още ми е рано да отговаря.

 4. А понастоящем как се чувстваш? МС симптоми имаш ли?
  А по отношение на лекарството ми е интересно дали усещаш странични ефекти.

 5. @nova
  От симптомите на МС от както пия експерименталното лекарство, до скоро нямаше нищо. Сега се разболях и грипът ми отключи влошаване на паметта, което е част от МС. Ходя до ВМА и се консултирам все още с лекари по този повод. Но като цяло, според мен болестта се забавя. Странични ефекти, мисля, че безсъние. Друго поне аз не съм забелязала. Или поне при мен няма друго.

  А ти с мс ли си и лекуваш ли се с нещо, ако да?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети:

Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.