Възможно лечение на множествена склероза

Попаднах на тази новина за възможно лечение на множествена склероза в „24 часа“: КЛИК. Ако се окаже вярно, това означава, че има шанс скоро да се започне да се лекуват автоимунните заболявания, сред тях и, както вече споменах, на множествена склероза.

Според новината учени от Бирмингам са успели да обучат Т-клетките от имунната система (белите кръвни клетки) да не атакува клетки, които са здрави. Постигнали го, като тренирали имунната система да подминава собствените белтъци (за множествената склероза са атакувани белтъци в миелина) и да не ги напада, мислейки ги за чужди.

Начело на екипа стои имунологът д-р Дейвид Рейт и генетикът д-р Питър Кокрил. А информацията е съобщена и от „Сел рипортс“.

Това, което правили, било на два етапа.

При първият етап начесто е вливано в тялото  разтвор с частици от основния миелинов белтък, на който т-клетките реагират. Така те накрая свикват с него. Съответно и спират да го възприемат като вражески.

На втория етап се навлиза в белите кръвни клетки, за да се види кои гени в тях как са били „пренаписани“ при първия етап. Оказало се, че има генна редакция на „приспиване“, а не на активиране на имунната система, защото т-клетките получили спомен за основния миелинов белтък.

Ако това е истина, ще е наистина много хубаво, защото ще има лечение. Според лекуващата ме лекарка, звучи логично, но е още много рано за повече коментари. Има цяла процедура, през която новото откритие трябва да премине, преди да бъде одобрено като средство за лечение. Ще отнеме години, за да се извършат всички необходими изследвания и преди да има ясен краен резултат. Но все пак тази новина е обнадеждаваща за мен.

 

Автор: dream, https://ms-dnevnik.eu

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети:

Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.