А ако детето се разболее?

Както знаете, аз съм майка на едно малко момченце. И детето ми, за съжаление, се оказа болно. Вдигна висока температура, кашляне. Стигна се до това да го отведа в спешното. Лекарката го прегледа и реши, че е за прием в болницата. 

 

От тук насетне започнаха проблемите.  В една стая са няколко болни деца с майките им. Ако аз остана в такава обстановка, какъв е шансът да се заразя и МС да ми напомни по неприятен начин за себе си? Споделих притесненията си с лекарката. Тя се съгласи с мен, но… 

 

Такава екстра: „Самостоятелни стаи за майки, болни от автоимунни заболявания, които да са придружителки на болните си деца“ не съществува като понятие в родното здравеопазване. В пика на грипа, няма и как да ме сложат в самостоятелна стая, защото няма и достатъчно свободни легла, та камо ли свободни стаи.

 

 

Пробвах да уговарям детето ми да бъде придружено в болница от друг. Обаче ето пак проблем. Аз съм разведена. Майка ми не е добре със здравето. Единствен придружител остава баща ми. Но (пак това но)… Той е мъж. Не можело мъж в една стая при майки (пък бил и дядо на седемдесет и кусур с внуче на три). Недопустимо. Ами изглежда и такава екстра „Стаи за бащи, дядовци и прочие мъже, желаещи да са придружители на болни деца (собствени или роднини)“ също не са измислени. Все още. Или поне не в България.

 

А кой носи отговорност, ако детето ми, което съвестно съм завела на лекар, се влоши съвсем? Или ако (дано никога не се случи) се окаже, че заради липса на адекватност в българското законодателство, се окаже, че то развива пневмония (смъртоносна болест, ако не се лекува правилно и своевременно)? Кой, кога и защо е решил, че няма нужда да се поддържат стаи за болни от специфични заболявания родители, които да придружат децата си за лечение и защо няма стаи за мъже, желаещи да придружават деца (какво, нямат право да са бащи, дядовци, вуйчовци и каквото там ли?)

 

Вчера цяла нощ детето ми е било зле. Цяла нощ рева. В дома ми. Аз и родителите ми не сме спали, чудейки се какво да правим. Дали сме изписаните лекарства, но не сме лекари. Защо трябва да изживяваме всичко това? Защо?!!

 

Автор: dream, https://ms-dnevnik.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети:

Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.