Автор Тема: ЯМР - порочна практика  (Прочетена 6265 пъти)

Неактивен dream

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Публикации: 14
  • Karma: +0/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
ЯМР - порочна практика
« -: 16 март 2020 14:25:22, понеделник »
Преди време по повод на ЯМР се сблъсках със следната недомислица. Реших да се консултирам с още един невролог по повод на направен пристъп, който лекар, бидейки незапознат със състоянието на протичане на болестта, ми поиска данни от ЯМР за минал период, за да ги съпостави с данни от настоящ период. Имах правен ЯМР за такъв минал период, но беше правен по линия на спогодба между две болници (НКБ и Пирогов- аз тогава бях спешен пациент на първата) и платен от НЗОК (ако съм запомнила правилно). Оказа се обаче, че аз, нямам право на копие от това изследване, което ми е било проведено. Не било мое, а на НЗОК или нещо такова, демек, на който го плаща.

Тогава пак ми се налагаше да си правя ЯМР. Не е евтино, но предпочетох да си го платя (доброзорно), за да имам данни, по които неврологът да може да си направи изводи за начина, по който се развива болестта във времето и каквото там. Да си го кажа в прав текст, без тези данни аз съм за никъде. Неврологът на боб ли да гадае какво става, ако не ги предоставя? И после да хвърли и захар да погадае и на нея, че да се покаже какво да е лечението ми към момента?

По тази тема от една страна пиша, за да предупредя да не попадат (по възможност) и други хора в същата ситуация като мен, а от друга, да си изкажа възмущението.

Самото изследване да речем е скъпо, но правенето на копие от резултатите не е. То е на цената на 1 диск и малко хартия. Ако НЗОК и е толкова стиснато да даде 2-3 лв за тези неща, то поне да разреши на лекарите да правят такива копия, като пациентът да си плати диска и хартията. Не е редно на хора със заболявания да бъде отказван достъп до информация относно хода на болестта им, проследяван чрез изследвания, само защото НЗОК ги плащала.

Уви, не съм адвокат и нямам финансовата възможност да заведа дело. А това си е за съдене. И не за моя конкретен случай, а изобщо да отпадне тази порочна практика, при която пациентът да не получава копие от данни от ЯМР, понеже съм убедена, че не само аз съм засегната.