Последни публикации

Страници: 1 [2]
11
СПОДЕЛЕНО С ПСИХОЛОГА / Re: Споделено
« Последна публикация от dream - 16 март 2020 14:19:42, понеделник »
Здравейте,

Радвам се да науча, че си намирате работещият за Вас начин да се справяте с трудната ситуация. Ако има нужда от обсъждане или от подкрепа- аз съм насреща.

За откриване на лечение за мс, мисля, че експериментите траят към 10-15 години, преди да се одобри някое лекарство. Нямам идея кой експеримент до къде е стигнал, зная само, че се провеждат много. Дано някой от тях да е успешен и в най-скоро време да обяви публично хубава новина. До тогава не ни остава нищо друго, освен да чакаме. Но и аз съм позитивно настроена. Наскоро за алцхаймер нали се обяви, че е открито лечение за ранната фаза. Значи като нищо и за мс ще се намери. :)

Поздрави
dream
12
СПОДЕЛЕНО С ПСИХОЛОГА / Re: Споделено
« Последна публикация от todorovc - 16 март 2020 14:19:13, понеделник »
Здравейте,

малко късно виждам отговорът Ви, извинете за което. Разбирам, че всеки от нас си е отделна вселена с отделни важни за него проблеми. Аз леко и полеко се окопитвам но по странен начин. Издигам някаква преграда между мен и близките ми и май работи,
поне за мен. Всъщност не със всички мой близки е така, но някак си изпитвам облекчение.  Както и да е, засега съм намерил път да се
изправя и да продължавам.

Най-интересно е, че МС сестрата която се грижи за администрацията на хора като мен (лекарства, часове за прегледи, документация)
убедено смята, че медицината е на път в близките 5 години да намери успешно лечение. Даде ми за пример ревматизмът който дори е изваден от инвалидизиращите заболявания, защото от около 2-3 години има даже лечение за него.

Та така да се каже имам повече реални надежди от колкото неща да се отчайвам.

Остава да си подредя живота :) Да намеря нов смисъл, приоритети.

За хубаво или лошо съм решил проблема с развитието на синът си, тази година завърши бакалавърска степен, така сме наредили нещата, че жена ми може да поеме издръжката на живота ни ако се наложи.  Общо взето нямам от какво да се оплаквам нали?

И моето състояние е поставено под контрол всъщност и развитието му е много бавно, но си е еднопосочен път де.
Така, че клише е ама "Продължавам напред"

Поздрави,
Христо
13
СПОДЕЛЕНО С ПСИХОЛОГА / Re: Споделено
« Последна публикация от dream - 16 март 2020 14:17:57, понеделник »
Здравейте,

Извинявам се за забавения отговор. Нямах възможност да отговоря по-рано.

Правилно сте постъпил, че сте се отграничил от българската здравна система, като сте потърсил по-добри условия за себе си в чужбина.

Целта на този форум не е да работя с хора в моето положение, а взаимно да се подкрепяме и да търсим заедно начини да се справяме. Намирам за добра идея човек да знае, че има място, където да сподели всичко, което му тежи и да срещне реално разбиране, да се обмени опит там, когато е приложимо и е възможно.

Причината е, че едно е да се гледа как се случва нещо от страни, а съвсем друго е, когато говорим за лично участие в случващото се. Дори много да съчувства и да разбира, човек който "не е в обувките на болния", няма как да улови до края някои работи. Често пъти тези работи тежат много и са трудни за изразяване, което също допринася за това да е трудно разбираемо за околните да разберат за какво става въпрос.

В този ред на мисли- добре дошли са всички, които това, което се опитвам да направя, ги устройва.

Поздрави
dream
14
СПОДЕЛЕНО С ПСИХОЛОГА / Re: Споделено
« Последна публикация от todorovc - 16 март 2020 14:16:41, понеделник »
Здравейте,

Аз от години се боря със същото състояние. То борба е силно казано, приел съм го и живеем заедно.
Някога преди много години, имах акъл и се разкарах от българската здравна система.

Разбира се и тук в ниските земи си имам проблеми но те дори не могат да се доближат до нещата с които се борите.
Психологическата помощ тук ме изправи на крака и ме извади от страшна депресия в която се бях вкарал.
Но не толкова езиковата бариера а културната си е проблем.

Вие, тъй като както се оказва разбирате проблемите от първа ръка, работите ли с хора в нашето състояние?
След тоталният срив който изживях, стъпка по стъпка с много усилия успявам да изградя отново себе си, но чувствам че
съм на ръба да се срутя пак понякога. И техниките които ми показаха тук за контрол на тези ми състояния, не винаги работят.

Поздрави,
Христо
15
СПОДЕЛЕНО С ПСИХОЛОГА / Споделено
« Последна публикация от dream - 16 март 2020 14:13:32, понеделник »
Здравейте,

Както се досещате, аз съм психолог Л. Боянова. Освен това съм и човек с МС. Така че не просто ми се иска да дам подкрепата си, но и съм доста наясно за какво по-точно става дума при МС. Ако имате някакъв житейски проблем, който желаете да споделите,ползвайте тази тема или направо пуснете нова тема в този раздел. Ще ви отговоря. Предполагам, други хора също биха се включили. Не сте сами! Нека заедно се подкрепим.
16
ДРУГИ ВЪПРОСИ / 17 годишната холандка с отказана евтаназия (18+)
« Последна публикация от dream - 16 март 2020 14:12:51, понеделник »
18+ (и хора със слаби нерви да не четат)

Доста тъжен повод за писане ми е. Прочетох за 17 годишната Ноа Потовен в медиите. Тя е имала депресия и анорексия. До това стигнала заради 2 изнасилвания. Едното било, когато била едва на 11г., нападнал я нейн съученик. А второто е било, когато е била на 14 г. и изнасилвачите били двама.

Момичето получило отказ за евтаназия от болница, където извършват и такива услуги за пълнолетни лица, но явно болката и била толкова голяма, че тя така и не намерила сили да живее. Умишлено сама спряла да се лекува, да се храни, да пие вода. Красиво момиче, а съсипано тотално от едни изверги. До степен да се самоубие. Да сложи край на живота си на крехката възраст от 17 години.

Дълго разсъждавах над случилото се с Ноа Потовен, преди да седна да пиша тази тема. Медиите просто отразяват фактите, позиция или липсва, или е с нещо доста куцащо в нея. А всъщност има смисъл да има позиция, да се дискутира. Би могло да спаси други да последват такъв нерадостен край ПРЕДИ да е станало късно и за тях.

Какво ми направи впечатление, при това отрицателно, в цялата ситуация. Момичето не е казало на никой за изнасилванията, поради срам. Обаче за да го има този срам, значи нещо в Холандия е ужасно сбъркано. Същото нещо е ужасно сбъркано не само в Холандия. То е такова и в България. И в други държави също. Липсата на превенция. Липсата на адекватни наказания за такъв вид престъпления. Липсата на разбиране какво им е на жертвите на изнасилване.

Да започнем от превенцията. Работата на училищния психолог не е да подпира бюрото си (казвам го като психолог, който работи и с деца, включително имам стаж и като училищен психолог). Училищният психолог трябва да е вепрекъснато сред учениците. Освен персонално да работи с всеки един от тях, трябва да подготвя и тренинги, в които да запознава учениците с възможни опасности и с начини на реагиране на тях при необходимост, да дава решения в често срещани житейски ситуации и т.н.

Нека се спра на частта с тренингите, в които учениците се запознават с опасностите и начините на справяне с тях. В България (и не само), подобни тренинги се организират, но само ако психологът на добра воля седне да ги организира. Не ми се коментира колко колеги си дават това усилие (и сами ще се сетите). Така е и в други държави. А резултатите са зловещи. Цената на подобен мързел, който впрочем е законен, е понякога самоубийство на деца. Законите не се интересуват от това да вменят задължение на училищните психолози да работят в посока на превенция. Може да е не само за изнасилване. Може да е за наркотици. Може да е за предпазване от аморално подение. Срещу насилие. И така нататък- възможните проблеми, по които да се работи в посока превенция, са адски много. НО. Но на малцина училищни психолози им пука и са сам-направ на труда да реагират.

По случая с холандката, ами по всичко личи, че в училището си, тя е имала училищен психолог, зает с броенето на мухите в кабинета си. Момичето очевидно не е било информирано нито за риска от изнасилване, нито за това какво да прави при подобно събитие. Тя не е знаела, че не трябва да се срамува, че не трябва да крие. Не е знаела, че на изнасилвачите трябва да бъде търсена съдебна отговорност, защото днес им се разминало, значи утре ще посегнат пак на друго момиче. Което може също да се самоубие от незнание как да реагира, след като се опита да просъществува известно време с нарастващата болка от травмата.

След това идва ред и на другите виновници за смъртта на девойката. Лекарите там изглежда са чакали да мине травмата от самосебе си, след като доста късно са я установили. Полицаите там, знам ли, в сферата на иронията, бих казала, че май са били на марихуана, щом не са се самосезирали при налична информация за момиче, което иска да се самоубива заради изнасилвания.

Родителите не са знаели и те до последно, а като са научили, бедна ми е фантазията с каква болка са се сблъсквали и какво са изпитвали да знаят какво точно съсипва и води към смърт детето им. Никой не е знаел твърде дълго време и никой не е реагирал адекватно на ставащото. Момичето е страдало ден след ден ШЕСТ години. За това време травмата е достигнала размери, които вече не е можело да преживее. Ще ми се да кажа, че тя е трябвало да продължи да се бори за живот. Заради нейната крехка възраст. Изкушаващо е да го кажа. Само че, тя е показала на света избора си. Травмата, мъкната тези шест години, я е лишила от всяка искра за живот и от всяка сила за борба. Останала е била само огромна и нетърпима БОЛКА. Момичето вече не желаело помощ. Твърде закъсняло е всичко.

Остава само един въпрос, който ме тормози и на който отговора не зная. След като са я съсипали от некадърност, липса на превенция, липса на адекватно наказание на изнасилвачи, което да е достатъчно добре известно като последица от такива деяния. И след като са я разбили тотално до степен депресия и анорексия да я водят към смъртта. Тези идиоти там, холандците, кой им даде сърце да я оставят да се самоубие по този жесток начин? Не беше ли по-добре да и бяха разрешили евтаназия! След като са я изтървали (виновни са, адски много са виновни цяла поредица от хора, които не са си гледали работата) и тя така или иначе умира, защо до последно тя беше обречена на това да се мъчи?

Вие какво мислите?
17
ДРУГИ ВЪПРОСИ / Работа и МС
« Последна публикация от dream - 16 март 2020 14:12:25, понеделник »
Много хора с МС са притеснени относно работата си. Защото има случаи, при които като се разчуе за МС и остават без работа, просто защото се разчуло. Законодателството е болна тема и направо е без коментар. Пенсията не стига дори само тока да се плати с нея. А показването по една телевизия на "щастливи" от размера на тази сума инвалиди, е обида и подигравка.

Фактически размерът на пенсия принуждава доста хора, на които да работят им е противопоказно по редица причини, да търсят начин да работят, приемайки сериозни рискове за здравето си.

Мислила съм и друг път по този въпрос, за работата. И съм стигнала до извода, че като няма желаещи да наемат, човек трябва да се самонаеме, да си направи фирма и сам да си е шеф. Даже почнах един проект в тази връзка, обучителен. Ако някой желае да получи материали за него, моля да ми пише на ЛС.
18
ПОЛИТИКИ И ПРАВИЛА / Политика за поверителност
« Последна публикация от dream - 16 март 2020 13:29:29, понеделник »
Тази политика за поверителност описва как и защо обработваме личните данни, предоставени от Вас на нашия сайт, как ги защитаваме и съхраняваме, както и какви са правата Ви във връзка с тях. Ние уважаваме неприкосновеността на личните Ви данни и се задължаваме да не използваме предоставените от Вас данни без Вашето съгласие. Обработването на личните Ви данни ще се осъществява винаги в съответствие с изискванията на приложимото законодателство в сферата на защитата на личните данни.

Настоящата Политика за поверителност се прилага за:

Портал: https://ms-dnevnik.eu/ и форум: https://ms-dnevnik.eu/forum/ в качеството им на свързани като портал и форум към портала, наричано по-долу в текста за краткост: сайт.

За контакт:

E-mail: admin@ms-dnevnik.eu

Лична информация (лични данни)

се отнася до всяка информация, която идентифицира или може да се използва за идентификация, контакт или намиране на лицето, към което се отнася тази информация.

Личните данни, които са били подложени на псевдонимизация, но които могат да бъдат свързани с дадено физическо лице чрез използването на допълнителна информация, се считат за информация, отнасяща се до физическо лице, което може да бъде идентифицирано, поради което също са защитени.

Личната информация не включва информация, която се събира анонимно (тоест без идентификация на отделния потребител) или демографска информация, която не е свързана с идентифицирано лице.

Анонимна информация, която не позволява да се идентифицира физическото лице, не подлежи на защита.

Каква лична информация се събира?

Ние не събираме лични данни от Вас, освен ако Вие, Ваш законен представител или упълномощено от Вас лице не ни ги предостави доброволно. Ние уважаваме неприкосновеността на личните Ви данни и се задължаваме да не използваме предоставените от Вас данни без Вашето съгласие.  Може да се събира основна информация за потребителски профил от всички наши посетители. Не се събира допълнителна информация.

Ние се стремим да гарантираме безопасността и неприкосновеността на личния живот на децата онлайн, поради което съзнателно не събираме или обработваме лични данни на деца на възраст под 14 години, освен в случай че сме получили съгласие от страна на родителите.

Как сайтът използва лична информация?

Използва се лична информация, за да се персонализира сайта. Може да се изпращат имейли на посетители относно информация, свързана с темата на сайта. Може също така да се използва лична информация, за да се осъществи връзка с посетители в отговор на конкретни запитвания или да се предостави искана информация.

Какви лични данни се събират и защо:

Коментари

Когато посетителите оставят коментари на сайта, се събират данните, показани във формуляра за коментари, както и IP адреса на посетителя и низа на агента на потребителския браузър, за да се помогне за откриването на спам.

Анонимният низ, създаден от вашия имейл адрес (наричан още хеш), може да бъде предоставен на услугата Gravatar, за да се види дали го използвате. Правилата за поверителност на услугата Gravatar можете да намерите тук: https://automattic.com/privacy/. След като се одобри коментара ви, снимката на потребителския ви профил е видима за обществеността в контекста на коментара ви.

Файлове

Ако качите изображения в сайта, трябва да избягвате качването на изображения с вградени данни за местоположение (EXIF GPS). Посетителите на сайта могат да изтеглят и извличат данни за местоположението от изображения в сайта.

Контактна форма

Ако желаете, можете да попълните в профила си данни за имейл за технически контакт. Попълнените данни не се използват за маркетингови цели, а само за подобряване на техническото обслужване.

Бисквитки

Ние може да събираме и обработваме информация чрез бисквитки. Тези бисквитки помагат да се направи правилно функционирането на сайта, да се направи сайта по-сигурен, да се осигури по-добро потребителско изживяване, да се разбере как работи сайтът и да се анализира къде се нуждае от подобрение. За подробности относно събраната по този начин информация, моля, вижте нашата Политика за бисквитки.

Вградено съдържание от други сайтове

Портал: https://ms-dnevnik.eu/ и форум: https://ms-dnevnik.eu/forum/ съдържа вградено съдържание от други сайтове. Моля, обърнете внимание, че когато кликнете върху такова вградено съдържание, вие се премествате на друг сайт.

Вградено съдържание това е например видеоклипове, изображения, статии, линкове, връзки към други сайтове и така нататък. Вграденото съдържание от други сайтове се държи по същия начин, както ако потребителят е посетил другият сайт.

Тези сайтове могат да събират данни за вас, да използват „бисквитки“, да интегрират допълнително проследяване от трети страни и да наблюдават взаимодействието ви с вграденото съдържание, включително проследяване на взаимодействието ви с вграденото съдържание, ако имате профил и сте влезли в него.

Съветваме ви да прочетете политиката за поверителност, политиката за бисквити и условията за ползване на тези свързани сайтове, тъй като те може да се различават от тези на портал: https://ms-dnevnik.eu/ и форум: https://ms-dnevnik.eu/forum/

Анализи

За да се гарантират правата Ви, не се събират и не се обработват лични данни за никакви видове анализи, а също и такива, които:
– разкриват расов или етнически произход;
– разкриват политически, религиозни или философски убеждения, или членство в синдикални организации;
– генетични и биометрични данни, данни за здравословното състояние или данни за сексуалния живот или сексуалната ориентация;

Колко дълго ще се пазят данните ви

Ако оставите коментар, коментарът и неговите метаданни се запазват за неопределено време. Това е така, за да може автоматично да се разпознават и одобряват коментарите за последващи действия, вместо да се държат в опашката за модериране.

За потребители, които се регистрират на сайта, се съхранява и личната информация, която предоставят в потребителския си профил.

Какви права имате върху данните си

Ако имате профил на сайта или сте оставили коментари, можете да поискате да получите всички данни, които сте предоставили. Можете също така да поискате да се изтрият всички лични данни, които сте предоставили. Това, според действащото законодателство, не включва данни, които има задължение да се пазят за административни, правни или охранителни цели. За получаване на допълнителна информация или за изтриване, може да използвате предоставената форма за връзка (admin@ms-dnevnik.eu) или която и да е друга форма за връзка с администратор на сайта, която ви е удобна.

Ето пълен списък на всички права, от които можете да се възползвате по всяко време:
- Правото на достъп
- Право на поправка
- Право на заличаване
- Правото на ограничаване на обработката
- Правото на възражение срещу обработването
- Право на преносимост на данните
- Право на жалба до надзорен орган
- Право на оттегляне на съгласието
- Право на изтриване („да бъдеш забравен“)

Как посетителите могат да коригират неточности в личната информация?

Посетителите могат да се свържат с админ за актуализиране на лична информация за тях или за коригиране на неточности, като изпратят имейл на  admin@ms-dnevnik.eu

Как се използва информация за вход?

Информация за вход, включително, но не само IP адреси, интернет доставчици и типове браузъри, се използва, за да се анализират тенденциите, да се администрира сайта, да се проследява движението и използването на потребителя и да събира широка демографска информация.

С кого се споделят вашите данни

Личните ви данни може да бъдат предоставени само по реда на спазване на действащото законодателство на имащите право по закон на това.

Коментарите на посетителите могат да се проверяват чрез автоматизирана услуга за откриване на спам.

Какви партньори или доставчици на услуги имат достъп до лична информация от посетители и / или оторизирани клиенти на сайта?

По силата на писмени договорни отношения има и/или ще се влиза в партньорства с редица доставчици. Такива доставчици могат да имат достъп до определена лична информация при необходимост и при спазване на законовите изисквания за това. Настоящата политика за поверителност не обхваща правото на събиране или използване на тази информация от страна на партньори и доставчици на услуги. Разкриване на лична информация е допустимо единствено в случаите да се спази законът. Ще бъде разкрита лична информация, за да се осъществи съобразяване със съдебно разпореждане или призовка или искане от правоприлагаща агенция за освобождаване на информация. Също така може да се разкрива лична информация, когато това е разумно необходимо, за да се защити безопасността на нашите посетители.

Как се съхранява лична информация?

Лична идентифицирана информация, се съхранява сигурно и не е достъпна за трети лица, с изключение на използване, както е посочено по-горе.

Какви възможности са на разположение на посетителите по отношение на събирането, използването и разпространението на информацията?

Посетителите могат да заявят своите предпочитания, както и да се откажат от това да получават нежелана информация по линия на сайта, като отговарят на имейли според инструкциите или като заявят това на admin@ms-dnevnik.eu

Как се защитават вашите лични данни

Полагат се всички усилия да бъде спазено действащото законодателство в сферата на защитата на личните данни, като се осигури надежден и сигурен сайт. За целта сайтът е поверен на услугите по хостинг и домейн на реномирана фирма, която е изградила надеждна защита и всеки ден блокира успешно десетки хиляди опити за компрометиране на сайтове.

Личната информация на посетителите на сайта е достъпна само за администратор, защитена е с надеждна парола, за да се предотвратят опити трети лица да получат достъп до информацията. Администраторът редовно проверява системите и процесите си за сигурност.

Чувствителната информация, предоставена в потребителските профили, е защитена от протоколи за криптиране, за да защити информацията, изпратена по интернет.

Въпреки че се предприемат разумни мерки за поддържане на защитен сайт, електронните комуникации и бази данни, те може да са обект на грешки, подправяне и пробиви и не може да се гарантира от никой, че подобни събития няма да се състоят. Администраторът не носи отговорност към посетителите за всякакви подобни събития, които са извършени от трети лица, въпреки полаганите усилия за предотвратяване на такива събития.

Какво се случва, ако политиката за поверителност се промени?

Настоящата Политика е последно обновена на 31.05.2020г. Ние можем да я променяме, за да бъде актуална спрямо действащото законодателство. Ние ще публикуваме всички промени на тази страница и Ви насърчаваме да я следите редовно, за да бъдете информирани.

Ако обаче се промени политиката за поверителност по начин, който може да доведе до разкриване на лична информация, която посетител по-рано е поискал да не бъде разкрита, ние ще се свържем с такъв посетител, за да позволим на такъв посетител да предотврати такова разкриване.
Страници: 1 [2]