Човек за човека е вълк ( трол )

Човек за човека е вълк, казал някога Тит Макций Плавт. Бих преправила известната реприлика на човек за човека е трол, понеже тези дни се нагледах на много тролове. Разбира се, не всички хора са такива. За онези, които проявяват съчувствие и подкрепят болните от множествена склероза (МС) и от други тежки болести, мога да кажа само хубави думи и да им благодаря.

 

Остава обаче другата група. Те са си точно вълци в „човешка кожа“. Намират се в достатъчен брой, че да си заслужава да се помисли как да се оцелее сред тях. 

 

Срещата с такива хора никога не е приятна и начините, по които могат да нападнат са много. Нанесеното от тях може да варира от унижение, изолация от останалите, та до много повече. Например биха направили всичко да предизвикат уволнение. 

 

За болния остава да стои и да се чуди какво стана, защо е тази жестокост. Може би да се депресира от тоталното неразбиране от някой трол на състоянието си. Може би да се чуди какво да прави в един такъв момент. Но най-добре е изобщо да не се връзва на акъла на никоя такава особа. 

 

Причината за настоящите ми размисли е много конкретна. И преди съм виждала вълците в човешка кожа. Но сега една част от тях са във вихъра си в интернет, заради готвените орязвания на права за болните, наричани с името реформа. 

 

В интернет човек се заблуждава, че е анонимен и е склонен да разкрие за себе си повече, отколкото би го направил очи в очи. Падат цяла поредица от маски и задръжки. Така лесно може да се погледне в истинските мотиви за злобата. След тяхното разкриване вече е лесно да се направи извод коя е правилната реакция към зложелателите. 

 

Ето мотивите на няколко разкрили се трола, на които попаднах, докато следях развитието на протестите във връзка с липсата на адекватна политика по отношение на хората със заболявания.

 

Трол 1.

 

Гледал колегата си с ТЕЛК как работи тежка работа, вероятно несъобразена със заболяването, ясно защо. Не му стигнало на трола да очерня зад гърба своя колега, а си позволил и в интернет да напише, че щом болния работи, значи едва ли не ТЕЛК-а му е фалшив. 

 

Тролът все спрягаше парите от ТЕЛК. Голяма завист сипеше. Как тъй ще бъдат вземани от колегата му.

Ама че болните от тежки болести работят по принуда каквото намерят, дори да им е противопоказно, за трола няма значение. Че с тежката работа си досъсипват здравето, за трола е какво от това. Че разходите за лекарства са си сума, също няма значение. 

 

Искаше на всяка цена „на Вуте да изгори плевнята“. Ама само на Вуте е малко. На всички да им изгорят плевните. Затова мрази хората със специфични заболявания и ги оплюва при всеки удобен случай. Включително зад гърбовете им. А в интернет оврещява на всепрочитание как пари се полагат единствено на онези, които са легнали на легло. Защото останалите болни са мързеливи и лъжат, че не могат всяка работа да работят.

 

Трол 2.

 

Живее с убеждението, че именно неговите пари са взети и то насила от джоба му, за да се дадат на болни хора. Пък той, обраният, не искал да ги дава. От него ако зависело, нямало и да ги даде. 

 

Ама понеже от него не зависело, бил склонен на следното. Щом го обирала държавата, то поне  парите да бъдат разглеждани от болните като подаяния на добра воля от здравите. Като един вид снизходително пускане на трохи за болния, които да са задължително под необходимото за така спряганото от европейските институции право на достоен живот. 

 

Не се трогва от това, че по данни за 2017г. почти всеки 4-ти с т.нар. инвалидна пенсия работи и плаща осигуровки, нито че ДДС се събира от всички и хората с болести и увреждания не правят изключение. 

 

Тресе го само едно, как тъй горкият бил ограбен така несправедливо! Представя себе си като едноличен дарител, но така, насила. Само от неговия джоб (другите хора нямат значение), се издържат всички болни в България. Нещастен от което. 

 

Агресивността му се изразява в опит да смазва психически и да унижава всеки със заболяване, натъртвайки как нищо не става от него и ако може направо да мре, защото тежи на здравите.

 

Трол 3. 

 

Изживява се като хрисимо религиозен. На всяка втора реплика обяснява как тежко болните са си виновни сами за болестите си. Така са наказани от бог (или някоя неизяснена висша сила) за своите престъпления. Били лоши хора. Ако не в този живот, то поне в предишния. Може би в по-предишния. Сега трябва да си платят. Не трябва да им се помага, за да не се пречи на божественото наказание.

 

Суеверието струи на огромни талази, обилно полято с омраза към болните. Неспособен на съчувствие. Неспособен явно и на преценка на реалността.

 

Трол 4.

 

Тролът не спира да си мисли, че всички деца, които са с увреждания, са родени нарочно такива. Обвинява майките им, че не са направили аборт, понеже то те трябва да са видели, че децата им са със заболяване като са ходели на прегледи при лекар по време на бременността. 

 

Понякога добавя, че майките също са болни и знаейки за болестите си, се осмеляват да раждат деца. Акцентира отново колко е нарочно и планирано специално, за да се крадат пари от държавата. 

 

Приравнява майките на болни деца и самите болни деца, на някакви долнопробни заговорници, целящи единствено да вземат пари поради заболяванията. За него всички те са престъпници. 

 

Мотивите му са аналогични на Трол 2. Решил, че майките с болни деца персонално него, че и систематично, го обират.

 

Други видове тролове.

 

Със сигурност има и други видове тролове, ама на мен мястото няма да ми стигне да ги изброя.

 

Поведението на троловете се нарича социопатия.

 

В троловете има нещо не както трябва. В интернет бързо намерих името, дадено от психиатрията за такова нелепо поведение: социопатия. 

 

Социопатите не са в състояние да схванат същността на нормалните човешки общувания. Заменят ги със система от манипулации. Бъркат се, че всички са манипулатори и се стремят да не останат по-назад. Страх ги е, че манипулациите на другите ще ги прецакат. 

 

В резултат са усвоили манипулативността на високо равнище. Създават умишлено конфликти, тъй като лесно изпадат в състояние на гняв и ярост, особено ако им прещрака, че не са в центъра на вселената по някаква причина.  Не са способни на истинско приятелство. Нямат съвест. Не са в състояние да проявят съчувствие. Нямат реална представа за добро и зло. Не ги интересува кого и защо смазват по пътя си. Радват се на чуждото нещастие и само така са „щастливи“ по един отвращаващ начин.

 

Разновидност е на психопатията, затова на ниво мисли са способни включително да пожелаят чужда невинна смърт. Ако прекрачат границата, тогава може би е вече психопатия. Не знам точно, ако мине някой психиатър и му се обяснява, моля да го стори.

 

Как да се защитим от социопатите?

 

Може да се окаже трудна задача. Психолозите съветват да не се спори с тях, тъй като те това търсят. Ако получат спора, който целят, ще се наточат за още от същото. Ще започнат да предизвикват още и още спорове. Да преследват, само и само да се стигне до спор.

 

Помага при директен сблъсък нестандартната реакция. Примерно да се каже на социопата: „Не ми губи времето със себе си, имам друга работа“. Упорства се в това, докато социопата не си тръгне сам. Не се търси повод за напускане на помещнието. Не се отстъпва от позицията, че разговорът е загуба на личното време. И не се спори на тази тема е ли наистина загуба на лично време или не. Казва се, че това не подлежи на обсъждане и е време Х. да се заеме да си гледа собствената си работа.

 

Важно е засегнатият от действията на социопата да не допуска да има поведение на жертва. Препоръчват да се отработи умението да се излъчва вътрешна сила. Препоръчват развиването на личен авторитет. 

 

Споменах, че социопатите са майстори на манипулацията. Види ли се такъв в обкръжението, това означава само едно. Че вече е стартирал приказките зад гърба. 

 

Някои социопати нямат смелост да говорят очи в очи с нарочените от тях. Или го правят, но след като са насъскали предварително всички наоколо срещу тях, пак от страх да не си го отнесат.

 

Установяването, че хората наоколо (примерно на работното място), внезапно са станали мразещи и неразбиращи, може да се окаже тежко и депресиращо, особено за човек със заболяване. Да го подтикне да се запита дали причината не е в болестта му.

 

Виновни ли са тежко болните хора за атаките на социопатите?

 

Случващото се не е заради болестта на болния, който е нарочен от социопата. Затова трябва да се игнорират и социопатите, и абсолютно всички хора, които са дали неадекватната реакция да бъдат манипулирани. Те явно никога не са били приятели или поне не са били приятелски настроени.

 

Отново се препоръчва да не се допускат спорове. Да се отстраняват без отстъпване всички желаещи да се гаврят с чуждото нещастие. 

 

Само така може да се продължи напред. Има кой да оцени хората с тежки заболявания, в това чисто и с множествена склероза. Защото нали написах, че не всички хора са вълци в човешка кожа. Някои не са. Някои хора имат съвест. Чувстват. Способни са да бъдат приятели. Подкрепят. И няма да поддадат на жалки манипулации на никой социопат. 

 

Те са тези, чието мнение за болните хора и за хората с увреждане, е онова, което има реално значение. Никой друг.  

 

Бъдете недосегаеми за човешката злоба! Оставете вълците да си вият в полето. Те толкова си могат. А вие, които сте с болести и с увреди, със сигурност можете повече, както и хората, които ви подкрепят могат повече! Това е неопровержим от никой трол факт! 

 

Автор: dream, https://ms-dnevnik.eu

2 thoughts on “Човек за човека е вълк ( трол )

  1. О, аз на тролове изобщо не си губя времето да им казвам каквото и да е, а направо ги блокирам, ако са във Фашистбук. Или ако са в моя група – бан и премахване от групата.
    И именно поради невежеството на немалка група народ, избягвам да споменавам дори и пред лекари и психолози за увреждането, с което съм роден, защото съм се нагледал на умопомрачаващо невежество, вкл. и от лица с медицинско образование, които би трябвало да знаят разликата.

    1. Така е, но реших да се пиша в графата: „човек със смелост, дето да каже на глас, че има простаци“. Иначе се получава, че някой им е длъжен да им мълчи само защото са простаци. Поне от моята камбанария е, че не съм длъжна да съм бяла, добра, търпелива с нито един простак. А описанията съм ги базирала на реални нападки, които съм чела по коментари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети:

Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.